Історія українського костюму

У національному костюмі кожного народу завжди відображається його історія. Традиції, які складалися протягом віків, можна відслідкувати по особливостям тієї чи іншої частини одягу. На розвиток українського костюму вплинуло в першу чергу географічне положення країні. Землі теперішніх українців знаходились на перехресті багатьох торгових шляхів – з півночі на південь і з заходу на схід. Тому в цих місцях культури потроху змішувались і накладали на основу свої кольори і візерунки.

У процесі історичних змін, які проходили на цій території багато століть тому, поступово окреслювались особливості загальнонаціональної української культури. Це знайшло відображення і в одязі. Найстарші рисі, які можуть продемонструвати навіть сучасні http://kryivka.net/wear/type/kofty та інше національне вбрання, взяті ще з часів найдавніших праслов`янских поселень, які складалися з багатьох племен – полян, сіверян, древлян та інших. Саме на їх основі були утворені перші давньоруські князівства.

В кожній частині України був свій національний колорит, виражений у костюмі. Але, яку б частину земель ми не розглядали, в усіх були і навіть лишилися дотепер однакові спільні риси. Основна з таких рис – комплексність. Землі Покуття, Буковини, Чернігово-Сіверщини, Київщини, Переяслав-Хмельниччини, Волині та Галичини мали національні костюми, які складалися з натільного одягу, нагрудного, верхнього, нижнього та поясного вбрання. Велику роль відігравало також взуття, пояси, головні убори та зйомні прикраси.

Окремі частини одягу виготовлялись з різної тканини. Більш груба - конопляна та лляна, застосовувалась щоденно. Вона була прикрашена менш яскравими візерунками і складалася всього з декількох окремих частин. На свята, або на весілля вдягали яскравий одяг, який був оздоблений гарною багатою вишивкою. Складових частин такого костюма було дуже багато. Кожна з них мала своє призначення і свій сакральний зміст.


26-01-2015, 00:56   |   Категория: Немного с истории   |   Просмотров: 3891
Похожие новости:
Добавление комментария