Перемоги Святослава Хороброго

Суворі часи народжували видатних воїнів, яким доводилося боронити свою землю від зовнішніх ворогів. На початку існування Київської Русі кочові племена постійно розоряли міста і села, забирали у полон молодь, крали худобу та цінності. У правителів не вистачало сил, аби дати їм гідну відсіч, та все змінилося з народженням Святослава Ігоровича. Цей князь-воїн прожив лише близько 50 років, але ввійшов в українську історію, як один з найвидатніших полководців усіх часів. Його батька вбили, коли спадкоємець київського престолу був у віці 6-8 років, тож дитинство у малого князя було дуже коротким.

Видатні походи Святослава

Регентом при малому князеві булла його мати – княгиня Ольга. Коли Святослав досягнув віку 19 років, вона передала правління синові, але фактично продовжувала виконувати обов`язки глави держави. Князь мало опікувався внутрішніми справами, приділяючи максимум уваги військовим походам. Він не любив життя у столиці і не використовував для сну недорогі пружинні матраци. Як справжнього воїна його завжди кликала уперед жага до пригод і гучних перемог для свого народу.

Спочатку князь із дружиною підкорив волзькі племена в`ятичів, ясів, косогів, аланів та радимичів. Потім був розорений Хазарський каганат, хоча деякі історики вважають, що Святослав не має до цього походу відношення. А от підкорення Болгарії підтверджено кількома джерелами, тож не викликає сумнівів. У цей час печеніги скористалися нагодою і осадили Київ. Князь вирішив, що нема коли класти ортопедичні подушки під голову і відпочивати, поки вороги розорюють столицю. У неймовірно короткі строки він повернувся додому і тріумфально ввійшов до міста.

Князь залишив правити синів, а сам вирушив на Візантію, щоб підкорити найбагатшу державу того часу. Перші місяці війни проходили добре, але потім стала сказуватися втома та неможливість налагодити ефективне постачання продовольства. Русичі почали програвати війну, тож Святославу довелось заключити мирну угоду і рушити додому. Під час пішого переходу дніпровських порогів на князя з невеликою дружиною напали печеніги і перебили усіх русичів. Так загинув князь-воїн, завдяки якому усі сусіди дізналися, що на землях слов’ян є велика держава – Київська Русь.


21-08-2017, 18:18   |   Категория: Загадки истории   |   Просмотров: 1722
Похожие новости:
Добавление комментария